Niet de beste zangers maar de eigen invulling van de liedjes en het enthousiasme waarmee wordt opgetreden, zijn een lust voor het oog en oor. Dit was een juryrapport van een concours waar we aan mee hebben gedaan. Volgens mij kun je geen beter rapport krijgen want vroeger zaten op de schepen ook niet de beste zangers maar wel enthousiaste werkers.

In september 2003 is het koor onder het genot van een biertje en/of borreltje in Café “De Boezemvriend” (tegenwoordig Café Friends) te water gelaten. “Vandaar onze naam”.
Die eerste oefenavond waren er toch al 7 mensen die meededen.

Tegenwoordig zijn we met 15 zangers en 4 muzikanten.
Shanty’s (uitspraak; sjenty’s) zijn ritmische arbeidsliederen die aan boord van grote zeilschepen werden gezongen om het zware werk te verlichten. Ze werden bijvoorbeeld gezongen tijdens het hijsen van de zeilen, het gelijktijdig doorhalen van de brassen, het lichten van de ankers en het eentonige werk aan de pompen. Niet elke shanty werd muzikaal ondersteund. Vaak werden de liederen aan boord a capella gezongen.

De meeste werkzaamheden aan boord die zwaar waren of langdurig moesten worden volgehouden, hadden zo hun eigen shanty, allemaal in hun eigen ritme of toon.

Onder leiding van Jan van den Brand oefenen we iedere maandagavond vanaf 21:00 uur (behalve schoolvakanties). Tijdens de zomertijd beginnen we om 20.00 uur, we repeteren in een zaaltje in Tennis & Squashcentrum “De Matenhal”.
Lijkt het je leuk om een deuntje mee te zingen aarzel dan niet en kom gezellig langs.

Met vriendelijke zeemansgroeten,
Shanty Albert.